AUTOBAHNPARK

Project   Autobahnpark Altona
Client   BSW - Behörde für Stadtentwicklung und Wohnen Hamburg
Bezirksamt Hamburg-Altona
Location   Hamburg, Germany
Planning period   2012
Service   Planning / Competition (Lph 2)
Partner   ZILA
Cost   2.2 million Euro
Area   10 ha
Awards   2nd prize, 2010


The inspiration behind this project is that of the stave, which in Western musical notation is defined as a set of five parallel lines and the spaces between them on which notes are written to indicate their pitch. The design of the “Altonaer Autobahndeckel”, or motorway cover, revolves around the creation of a sequence of physical places forming a musical experience similar to a two-kilometer stave.

Comparable to a timeline in contemporary music, different segments of landscape and city add rhythm to the design. The outline of the tunnel running parallel under the park is covered, breaking the linearity of the motorway under the park and the adjacent buildings, and transforming the park into playing a multifarious, slow music that varies in its highs and lows in contrast to the straight motorway within the cover. Town and landscape are connected but do not melt into one another. Through the allotment gardens alternately flanking the new park, varying spatial references are made to the adjacent Bahrenfeld and Othmarschen neighborhoods. A north to south promenade functioning as a pedestrian path and bicycle lane allows for the park to be experienced in its complete north-south axiality.

to top